Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Pobla: Els treballs en la Casa Bernal es realitzen sense projecte de demolició i amb obrers no preparats

Segons denuncia el Centre d'Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona, l'ajuntament ha iniciat les obres de conservació de la Casa de Bernal sense un estudi de demolició públic i sense la participació d'obrers formats i preparats per intervenir en aquest tipus de projectes. La iniciativa pretén recuperar l'immoble emblemàtic de l'oblit i el deteriorament que ha patit els darrers anys, on hi visqué l'escriptor i periodista valencià Teodor Llorente.

El projecte d'intervenció en l'edifici històric ha de fer-se conjuntament amb una sèrie de premisses prèvies com ara la investigació arqueològica per la troballa d'una possible vila romana soterrada, exactament, a terra i un estudi públic sobre la demolició iniciada fa poques setmanes per l'ajuntament de la Pobla del qual se'n desconeix els trets principals.

El CEL recorda que en la intervenció d'un immoble antic "cal fer, prèviament, un alçat dels elements ja existents, un estudi de demolició que tinga en compte la protecció de les parts a conservar i especifique, amb detall, el destí de cada material existent al seu interior de forma que hi ha una separació d'aquells que es poden aprofitar i d'aquells que cal llençar, el nombre de quilograms i un emplaçament on es traslladar les restes materials; d'això no en tenim cap constància fins ara, per tant, cal major transparència i informació perquè les feines que s'hi fan actualment no s'ajusten a eixos paràmetres". A més, no hi ha cap protecció contra l'aigua tot i que les demolicions es fan en temps de tempestes i s'hi veu una sènia de camions d'enderrocs. 

Les obres que s'hi estan realitzant manquen d'obrers i personal especialitzat i qualificat en immobles antic perquè "són els mateixos operaris de la brigada d'obres de l'ajuntament els qui hi són treballant, tot i que no estan preparats per actuar-hi i podríem arribar a un punt perillós irreversible per a la conservació fidedigna de la Casa de Bernal".

El CEL afegeix que no s'ha publicat cap pla de demolició "perquè no es vol reconèixer que s'està demolint una part important de l'edifici amb la finalitat d'agilitar el procés del projecte amb vistes propagandístiques i sense cap sensibilitat pel patrimoni local, fins i tot no hi ha cap tècnic municipal supervisant, de fet el rètol instal•lat a la porta parla de conservació però s'està fent una demolició en tota regla".

El centre d'estudis de la Pobla recorda que des de l'entitat "ens vam oferir a l'ajuntament per prestar tot el nostre ajut i experiència dels experts que en formen part del CEL però fins ara hem rebut el silenci i el menyspreu com a única resposta tot i que es tracta del futur d'un immoble molt conegut i estimat per tots els ciutadans que ha tardat molt a ésser de propietat municipal i no volem que s'hi faça una actuació incorrecta" i que cal investigar si existeix una vila romana sota terra.

La Casa Bernal està protegida en l'actual pla general d'ordenació urbanística (PGOU) com a bé de rellevància local que impedeix enderrocar la seua façana principal a la part superior de la qual hi ha actualment un escut que recorda les banderes atorgades per la reina Isabel II a la ciutat de València. Per eixe fet, des del CEl s'afirma que encara hi ha temps per rectificar el procés iniciat consistent a enderrocar les cavalleries exteriors i treure tots els enderrocs.

"Tot i que sols està protegida la façana de la Casa de Bernal, la nova llei urbanística valenciana recull la necessitat de tenir cura de l'entorn protegit, de forma que la intervenció caldria portar-la a terme amb una major atenció tot fent servir les eines previstes per a aquets casos, recordant que si són obres de conservació aleshores no s'hi pot fer una demolició", manifesta el CEL. 

El CEL ha denunciat repetidament els darrers mesos l'estat de deteriorament progressiu que pateix esta casa senyorial construïda a mitjans del segle XIX per la manca d'inversions i d'un pla integral d'intervenció que ajude a conservar de la forma més seriosa i rigorosa l'estat original de la Casa de Bernal per tal que les futures generacions en siguen partícips de la seua importància.

Finalment, el CEl ha emfatitzat que la Casa de Bernal "és una joia senyorial amb un valor literari, patrimonial, arquitectònic i urbanístic indubtable que la societat civil de la Pobla ha d'ajudar a conservar i difondre-la entre la resta de veïns perquè els poblans n'estem ja escarmentats del que va ocórrer el 1985 amb l'enderrocament de la Casablanca amb l'excusa del seu deteriorament físic".  
Situació actual




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal